Loading ... ... vent!
 

Find: De gule sider | DGS Firmaer | DGS navne | DGS Kort & Ruter | Krak | Google Kort
Søg billeder: Google.com | Bing | Yahoo  Oversættelse: Google Translate
 

Astronomi

 
Indrykket: 26-01-2008
Astronomi

Astronomi (græsk: "stjernernes lov") er videnskaben som omfatter observation og forklaring af hændelser udenfor Jorden og dens atmosfære.

Astronomien underinddeles i en række discipliner, der behandler forskellige astronomi-relaterede emner, fænomener og objekter, f.eks.:

* Astrometri, eller "stjernemåling"; studiet af objekters position og bevægelser på himlen. Hertil hører det system af himmelkoordinater, man bruger til at stedfæste positioner på himlen.
* Astrofysik; studiet af de fysiske love og processer, der styrer Universet og de objekter, der findes i det.
* Kosmologi er studiet af hele Universet som sådant; den teoretiske astrofysik der beskriver, hvordan Universet opstod, og hvordan det eventuelt en gang vil "ende".

* Den "praktiske", såkaldt observerende astronomi inddeles efter de strålingsformer fra universet som vi kan observere. Man taler således bl.a. om:
* Optisk astronomi handler om de objekter der kan registreres som lys, dvs. indenfor den synlige del af det elektromagnetiske spektrum. Enten med det blotte øje eller under brug af kikkerter (teleskoper).
* Infrarød astronomi minder om optisk astronomi, fordi infrarødt lys ligger lige udenfor det område, der kan ses af det menneskelige øje — dog er instrumenter til infrarød astronomi tilpasset den længere bølgelængde. Da Jordens atmosfære også leverer infrarød stråling, er det til tider nødvendigt at bruge instrumenter om bord i rumfartøjer udenfor atmosfæren.
* Højenergi-astronomi er studiet af elementarpartikler og elektromagnetisk stråling med høj energi, f.eks. ultraviolet stråling, røntgenstråling og kosmisk stråling. Da atmosfæren absorberer visse af disse typer stråling, kan det blive nødvendigt at foretage denne form for observationer med instrumenter i rumfartøjer.
* Radioastronomi er den del af astronomien, der undersøger de radiobølger, der kommer til os fra de naturlige processer og fænomener, der foregår ude i rummet. Radiobølger kan trænge igennem bl.a. de støvskyer i Universet, som spærrer for det synlige lys, og dermed fortælle om ting, som den optiske astronomi ikke kan afsløre.

 

Seneste nyheder:
Ny app: Nu kan du følge kongehuset på mobiltelefonen
Vækstforhandlinger mellem VKO og Corydon: Øl og sodavand er dagens varme emne
Svensk tv laver 'Blachman' for kvinder
Danskerne strømmer til gymnastik og svømning
DF: Bandekonflikt kræver genåbning af politiforlig
Gå til nyheder

Find information om: Ny app: Nu kan du følge kongehuset på mobiltelefonen Vækstforhandlinger mellem VKO og Corydon: Øl og sodavand er dagens varme emne Svensk tv laver 'Blachman' for kvinder Danskerne strømmer til gymnastik og svømning DF: Bandekonflikt kræver genåbning af politiforlig side Guiden Guide Info Leksikon Fakta
(Hovedkategori: Leksikon)


 
Du er her: Astronomi - (Hovedkategori: Leksikon)
Alt i DK - Guide til online DK - Astronomi - - info om Astronomi -
 


Oplysninger på denne side må ikke erstatte professionel rådgivning.
Handlinger der foretages udelukkende udfra oplysninger på denne side er på eget ansvar.