Loading ... ... vent!
 

Find: De gule sider | DGS Firmaer | DGS navne | DGS Kort & Ruter | Krak | Google Kort
Søg billeder: Google.com | Bing | Yahoo  Oversættelse: Google Translate
 

Prag

 
Indrykket: 18-10-2009
Tjekkiet

Prag (tjekkisk: Praha) er hovedstaden og den største by i Tjekkiet med placering på bredden af floden Moldau (Vltava), hvor denne slår nogle skarpe sving. Byen har 1.198.094 indbyggere (2006).
Prags borg blev grundlagt i det 9. århundrede, og omkring denne opstod der et samfund, der hurtigt udviklede sig til byen Prag. Som et vigtigt handelsknudepunkt blev byen tidligt et mødested for kulturer, og den udviklede sig til en betydelig europæisk kulturby. Prag blomstrede ikke mindst i det 14. og det 16. århundrede, hvor byen var hovedstad i det tysk-romerske rige. Især byens midte har været udsat for skiftende kulturelle påvirkninger, der blandt andet har efterladt en usædvanlig række af bevaringsværdige bygningsværker opført i varierende arkitektoniske stilarter. Dette forhold har givet byen en plads på UNESCOs Verdensarvsliste fra 1992.

Prag ligger i det vestlige Tjekkiet (det gamle landskab Bøhmen) på Moldaus bred og ligger lige som en stor del af det øvrige Bøhmen på en lav højslette, der med et overfladelag af löss er meget frugtbar. Byens centrum er beliggende i en højde på omkring 180 m over havet ved flodbredden, stigende op til 381 m på Det Hvide Bjerg (Bílá hora).
Moldau er en biflod til Elben og flyder fra syd og slår lige efter Karlsbroen en skarp kurve mod øst for ret kort efter at vende 180 grader og gå mod vest et lille stykke, inden den genfinder sin retning mod nord igen. De centrale dele af byen er beliggende lige op til Moldaus bred, men efterhånden som byen er vokset, er nye bydele opført først i de tilstødende dale og senere på højsletten i nærheden af centrum.
Floden falder omkring 15 meter under sit løb gennem Prag, og dens dybde er op til 10,5 m. Der er flere småøer i floden.

Byen har tempereret fastlandsklima, men med relativ kort afstand til Atlanterhavet er den karakteriseret ved et trods alt ret mildt klima. Middeltemperaturen på årsbasis er 8°C med udsving fra -17°C til 35°C. Der falder mest nedbør i sommerhalvåret med 77 mm på en måned som det statistisk set højeste, mens der i den tørreste måned blot falder 23 mm nedbør.

 

Seneste nyheder:
Dokumentation: Billeder af Boston-bomber lækket til pressen
Lone Frank: Svagheden har sejret
Cornelius: Andenpladsen sikret på næsten-hjemmebane
EU-dom annullerer afgørelse om Koda-monopol
Dansker i Boston: Folk er chokeret
Gå til nyheder

Find information om: Dokumentation: Billeder af Boston-bomber lækket til pressen Lone Frank: Svagheden har sejret Cornelius: Andenpladsen sikret på næsten-hjemmebane EU-dom annullerer afgørelse om Koda-monopol Dansker i Boston: Folk er chokeret Info Fakta side Guide Guiden Leksikon
(Hovedkategori: Leksikon)


 
Du er her: Prag - (Hovedkategori: Leksikon)
Alt i DK - Guide til online DK - Tjekkiet - - info om Prag -
 


Oplysninger på denne side må ikke erstatte professionel rådgivning.
Handlinger der foretages udelukkende udfra oplysninger på denne side er på eget ansvar.