Gode råd ved boligkøb

 
19-10-2010
Bolig



Der er meget at tage højde for, når man køber bolig. Nedenfor har vi lavet en liste med råd, som kan hjælpe dig, når du skal købe bolig. Du kan eventuelt printe listen ud, så du har den lige ved hånden, mens du leder efter en ny bolig.

Få økonomien på plads fra start
Sørg for, at du i samarbejde med banken får lagt et realistisk budget for din families totale økonomi. Især privatforbruget skal tænkes nøje igennem. Og husk samtidig at få en ramme for prisen på dit boligkøb.

Kend dine behov
Gør alle dine behov op inden du køber en bolig:

Vil du f.eks. bo på landet eller i byen? I lejlighed, række- eller parcelhus? Hvilke ønsker har du til fritidsmuligheder – skal der for eksempel helst være sportsanlæg og bibliotek i nærheden? Er der gode indkøbsmuligheder? Og er du afhængig af offentlig transport og daginstitutioner?

Tjek derefter om boligen og området lever op til behovene. Du kan eventuelt kontakte kommunen og få en lokalplan.

Kontakt områdets ejendomsmæglere
Kontakt ejendomsmæglerne i det eller de områder, du er interesseret i, og bliv skrevet op i deres køberkartoteker. Der kan nemlig være rift om boligerne i visse områder.

Gå huset efter i sømmene
Når du har fundet en mulig bolig, så få en bygningssagkyndig til at gennemgå den, inden du køber. Hvis der er tale om et parcel- eller rækkehus, så husk at få udleveret energi- og tilstandsrapport. Begge rapporter skal udarbejdes før salget.

Tjek kvarteret
Sørg for, at du har set boligen både i weekenden og på hverdage – så du kan vurdere graden af trafikstøj mv.

Husk forsikringerne
Få dit forsikringsselskab til at gennemgå boligen, så du er sikker på, at der kan tegnes fuld kaskoforsikring, inklusive brand, svamp, insekter og skjulte rør. Tag forbehold for dette i slutsedlen.

Få bankens vurdering af salgsopstillingen
Tag salgsopstillingen med i banken og få en vurdering af prisen og finansieringen. Måske er der andre og bedre muligheder.

Brug egne rådgivere
Ejendomsmægleren er sælgers repræsentant. Det er derfor en god idé også at søge hjælp fra andre sagkyndige – f.eks. en advokat, som kan gennemgå handelsvilkårene for dig, lave skøde, refusionsopgørelse mv. og en byggesagkyndig, der kan gennemgå huset for evt. fejl og mangler.

Skriv dine forbehold på slutsedlen
Ofte bliver et købstilbud fremsat via en underskrevet slutseddel. Husk at tage forbehold for alle uafklarede spørgsmål på slutsedlen – og tilføj gerne: "Handlen er automatisk bortfaldet, dersom købers advokat ikke inden fem dage fra dato har meddelt skriftlig godkendelse af handlen i sin helhed."





 
 
Find information om: guiden DK alt om guide net Danmark
(Hovedkategori: Gode råd)