En induktionskogeplade er en kogeplade som i stedet for et varmelegeme har en elektrisk spole under kogefeltet, som danner et magnetisk felt, der opvarmer gryden. Det betyder, at det kun er gryden, der bliver varm og ikke selve induktionskogepladen. Induktionspladerne når på få sekunder de varmegrader, den bliver tilstillet til, og er hermed sammenlignet med almindelige kogeplader langt hurtigere.
En af fordelene ved induktionskogeplader er at der har en helt plan og rengøringsvenlig overflade.
Det kræver en del tilvænning at tilberede mad på induktionskogeplader.
Gryder af rustfrit stål eller aluminium kan ikke bruges. Kun kogegrej, der kan magnetiseres, egner sig. Induktionsplader er energibesparende, da de udnytter ca. 90 procent af den tilførte energi. En almindelig glaskeramisk kogeplade udnytter ca. 60 procent.
Sammenlignet med almindelige kogeplader afgiver induktion en del støj, når de er brug. Det klikker, når strømmen slår til og fra, og ventilatoren summer.