Stål

 
28-10-2010
Metal



Stål er en legering af jern med kulstof. Andre legeringselementer (silicium, mangan, chrom, nikkel, titan, etc.) kan derudover indgå for at forbedre legeringens egenskaber i en bestemt retning.

I stål er hovedbestanddelen jern (Fe), som også er kaldt basismaterialet. Udover jern er der også andre grundstoffer, disse bliver kaldt legeringselementer. Legeringselementerne er enten naturlige følgestoffer fra råjern, eller blevet tilsat fra stålværket. Stål er jern med mindre end ca. 2 % carbon. Det meste af al støbejern bliver omdannet til stål. Ved at reducere indholdet af urenheder, fx carbon, i jernet og tilsætte andre stoffer, bliver støbejernet omdannet til stål. Urenhederne bliver fjernet i en ovn. Dette gøres ved at 70 % støbejern og 30 % skrotjern bliver blandet sammen med calciumoxid, hvor der samtidig bliver blæst ren ilt ned i blandingen. Ilten omdanner carbon og svovl til carbonoxid og svovloxid, mens calciumoxiden omdanner nogle af urenhederne til slagge der lægger sig på overfladen af smelten. Slaggen skummes af og kommer dermed ikke med i de støbte emner. På denne måde bliver indholdet af carbon reduceret til <2 % og der vil kun være meget lidt svovl og phosphor.

Ståltyper:

Legeringselementerne har stor indflydelse på stålets egenskaber derfor opdeles stålene ofte løseligt i følgende grupper:
Ulegeret stål: Stål med mindre end 1,5 % legeringselementer
Lavtlegerede stål: Stål med højst 5 % legeringselementer
Højtlegerede stål: Stål med mere end 5 % legeringselementer
Der bliver bl.a. tilsat legeringselementer for at få nye og bedre egenskaber for stålet, fx hårdheden, slidstyrken, hærdbarheden og mange andre.

Forskellige typer stål:

Rustfrit stål
Værktøjsstål
Kulstofstål





 
 
Find information om: alt om guiden net guide Danmark DK
(Hovedkategori: Leksikon)