Betegnelsen grøntsag eller grønsag anvendes indenfor ernæringslære og i kulinarisk sammenhæng om den gruppe af (dele af) planter, som bliver anvendt ernæringsmæssigt, men ikke regnes for at tilhøre grupperne frugt, nød, urt, krydderi, korn eller gryn.
Typer af grøntsager
* Planteblade
o Asparges
o Bambusskud
o Blomkål
o Broccoli
o Grønkål
o Hvidkål
o Kinakål
o Porrer
o Rosenkål
o Rabarber
o Rucola (kaldes også arugula eller sennepskål)
o Rødkål
o Salat
o Spinat
* Bælgplanter. Indeholder Proteiner og supplerer dermed med vigtige aminosyrer.
o Bønner
o Ærter
* Løg
o Skalotteløg
o Hvidløg
o Rødløg
* Majs
* Peberfrugt
* Rødder
o Gulerødder
o Kartofler
o Roer
o Rødbede
o Yams
* Soya Indeholder Proteiner og supplerer dermed med vigtige aminosyrer.
* Squash